Hoedspruit
We ontwaken vroeg na een heerlijk roerende nacht. Wat een geluiden. Rond half 2 begon het met luid trompeterende olifanten van dichtbij. Olifanten slapen liggend ‘s nachts en ze moeten gewekt zijn door wat minder vriendelijke dieren. Veel hyena gehuil en leeuwengebrul. Dit hield zo’n beetje aan tot half 5 in de ochtend. Fantastisch!!! We zijn deze ochtend snel gepakt en de kids zijn binnen vlag en wimpel aangekleed en klaar voor vertrek! Op naar onze villa voor 6 nachten in Zandspruit Bush & Aero Estate! We besluiten de lange route te nemen vanaf Shingwedzi naar de Orpen Gate. Ook besluiten we niet de Tar Road te nemen maar maar de onverharde route. Wat een goed besluit qua route, heel afwisselend en dus niet zo saai als de verharde weg tussen Shingwedzi Camp en Olifants Camp. We spotten al snel een groepje groene duiven, wat volgens Michel heel bijzonder is. Een duif blijft een duif groen, paars, grijs..vieze stinkbeesten vindt ik het. Maar goed ze zitten aan mijn kant, ik zet ze voor hem op de foto! Maak er nog een mooi plaatje van ook, want woody woodpecker zet ik er ook nog op! Twee nieuwe vogelsoorten rijker hobbelen we verder. Want geen verharde weg betekend zand, stenen en heeel veel hobbels. Een soort milkshake effect eigenlijk. We spotten jakhalzen, roofvogels en rijden op een gegeven moment langs een moerasachtig gebied. Prachtig!! Heel veel olifanten en andere dieren worden gespot. Tijdens ons eerste reis in 2010 alweer spotten we de ene na de andere neushoorn. Maar de afgelopen jaren is veel poaching geweest. Hierdoor hebben ze in bijna heel Zuid-Afrika moeten besluiten om de hoorns te verwijderen ter bescherming van de dieren. Alleen het poachen van Neushoorns wordt naar de buitenwereld verspreid. In het park merk je eigenlijk helemaal niks van poaching. Maar ze hebben nog heel veel problemen met poaching. Het sterkste is het in het Noorden. Vooral vergifting is een groot probleem, ze vergiftigen bijvoorbeeld een ezelpoot…gooien deze over het hek heen zodat Gieren dit eten. Maar natuurlijk gaan er ook andere prooidieren op af, je kan wel raden wat dit voor gevolgen heeft. Later daarover meer. Gieren hebben zeer goede ogen en zien de poachers eigenlijk direct als ze binnen treden, het anti-poaching team gaat daarom altijd checken of het oké is als er gieren in de lucht zijn. Terug naar de neushoorns.. de dieren zijn zeer schuw geworden en diep de Bush ingetrokken en wij denken ook dat ze in aantallen enorm verminderd zijn! In de 8 dagen Kruger nog geen Neushoorn gezien. Tot vandaag op de verharde weg richting Satara.. 4 witte Neushoorns! Het lijkt erop dat we het deze lange laatste rit zonder katachtigen moeten doen, tot net voor de uitgang.. één mannetjes leeuw en één vrouwtje! Ze doen wat leeuwen heel goed kunnen, languit luieren en af en toe verveeld hun kop omhoog steken. We hebben helaasgeen tijd om te wachten op meer actie want we moeten door.
We komen aan het einde van de middag aan! In een super mooie villa! We laden uit, doen snel boodschappen en gaan heerlijk sushi en pizza eten! Even geen vlees of braai voedsel!
Villa dag 2: heerlijk geslapen hebben we niet helemaal. De kids wel. Maar er staat iets op het dak wat meerdere malen per nacht aanslaat en behoorlijk kabaal maakt. Michel slaap daar nog enigszins doorheen en bij wakker worden slaapt hij weer verder. Als ik dan bijna slaap gaat er 1 of ander stalen hek klapperen buiten ( stukje verderop en in t pikkedonker wetende dat er Luipaarden en Hyena’s rondlopen) ga ik niet op onderzoek uit en lig ik de tijd wel uit. In de ochtend heerlijk langzaam ontbijten en relaxen. De kids en Michel zwemmen heerlijk in ‘t verwarmde zwembad ( ik vindt t nog steeds te koud) en aan t einde van de avond gaan we heerlijk uit eten bij de Hat & Creek. De kids hebben het enorm naar hun zin met 4 andere Zuid-Afrikaans Engels sprekende kids. En moeten noodgedwongen verplicht zelf ook Engels praten. Ze spelen touch ( tikkertje) hoe mooi is dat, spelenderwijs Engels leren praten. In Nederland verplicht 2x per week engels iets kijken met Nederlandse ondertiteling. We hebben een overheerlijk 3 gangen menu met wijn en drinken voor 4 personen: totaal 70 euro. Cheers! Op naar morgen!
Villa dag 3: We staan vandaag om 5 uur op. We hebben een leuke verassing voor Nova en Senn. We gaan naar Jabulani Elephant Experience. Om 6 uur rijden we de poort binnen ( Big Five Game Reserve) en moeten nog 20 minuten rijden. Bij aankomst weten de kids inmiddels dat we olifanten gaan ontmoeten maar hebben nog geen idee hoe en wat. Een mannetjes witte neushoorn komt aangelopen…en die komt veel te dichtbij. Hij moet weggejaagd worden door de rangers. Wel tof.. we doen al de hele vakantie moeite hiervoor en we worden er zomaar even op getrakteerd! Dan is het zover, we krijgen uitleg over de kudde. Dit reservaat is een soort revalidatie centrum voor gewonde of verweesde Olifanten. Het is allemaal gestart met een Olifant Jabulani ( zie de gezinsfoto met oren). In een droge periode vast komen te zitten in het Noorden van Zimbabwe en achtergelaten door zijn familie. Gered en hier terecht gekomen. Inmiddels bestaat de kudde uit 16 geredde/ verweesde olifanten die allemaal geen familie van elkaar zijn. Elke ochtend worden ze wakker in hun stal, is er een kans voor mensen om ze te ontmoeten waarna ze onder begeleiding van rangers de hele dag vrij in de Bush kunnen verblijven. ‘‘s avonds gaan ze altijd weer terug naar hun stal. Doordat ze niet zijn opgevoed door hun moeders weten ze niet welke gevaren en schuilen en moeten ze worden beschermd in de Bush.
We gaan 3 olifanten ontmoeten. Dit betekend flink voeren ( brokken, grapefruit en gras) en dit allemaal vanuit onze handen zo in de slurf! Nova moet even wennen maar vindt het uiteindelijk fantastisch!! Ze mag er zelfs eentje voeren met behulp van de ranger direct in de mond ipv slurf. Dit vind ze wel heel erg spannend, haar hele lijfje trilt. Maar wat een super ervaring met foto/filmpjes is dit… ook voor haar spreekbeurt volgend jaar! Het mooiste moment was ook het knuffelen van zijn slurf en dat Nova en Michel volledig onder geniest en geblazen werden terwijl ik en Senn op de foto gingen haha. Dit betekend even een nieuw shirt voor michel.. want stinken dat hij deed! Educatie is ook belangrijk en we steunen met dit bezoek er een heel goed doel mee. Senn vindt t echt helemaal niks.. onder dwang van iPad restrictie gaat hij op de foto. Tot dat het klaar is.. toen wilde hij ineens wel knuffelen! Heeft ie natuurlijk nog even mogen doen.
Hierna gaan we naar Rehabilitation Center Moholoholo. We hebben de kids de mooie kanten van Kruger National Park laten zien, maar vinden het ook belangrijk dat ze de mindere kanten zien en wat voor goed werk er wordt verricht door de vee-artsen en alle vrijwilligers hier. Al in het museum worden ze geconfronteerd met de opgezette dieren. Ook zijn er opgezette hyena’s/leeuwen/luipaarden met snares en hun verwondingen. Best heftig. Maar zo is het in werkelijkheid wel. Ik had het al eerder over het probleem poaching en het vergiftigen van dieren. Ze hebben hun handen er vol aan. Als de begeleide toer begint wordt dit beeld ook maar eens extra bevestigd door videobeelden van gewonde luipaarden, leeuwen en andere dieren. We zien opengeriste wonden, afgerukte poten en al. Verschrikkelijk maar het is wel de waarheid. Wat vooral indrukwekkend is…is hoe het gebied met de komst van de Engelsen en Nederlanders ( Europeanen) is veranderd. Zie foto! Vroeger konden de beesten vrij door alle groene gebieden trekken. Maar nu is het een stuk minder groen en zijn de wildparken die er zijn eigenlijk een soort veredelde grote dierentuinen. Maar gelukkig nog wel anders dan bij ons! De tour gaat verder langs verscheidene roofvogels en andere vogels. We zien een albino duiker en komen zowaar de oprichter ( inmiddels 85 jaar oud) tegen die vol enthousiasme en bezieling veel vertelt over de problemen. Zijn boodschap: iedereen werkt mee aan de vernietiging van aarde.. ook al zeg je van niet.. dat doe je wel. Een heel inspirerend verhaal volgt, op zo'n leeftijd zijn en dan nog steeds met zoveel bezieling de gasten te woord kunnen staan. Inspirerend deze man vol met levensenergie en motivatie om de wereld een klein stukje beter te maken. We mogen achter de schermen verder kijken naar 2 witte mannetjes leeuwen, luipaarden van heel dichtbij ( 1 zwarte, komt door het doorfokken vroeger en ze bestaan nog in de bergen) en hyena’s… die hyena’s vinden Senn zeer interessant en bedenken zich geen moment als Senn een klein stukje in zijn uppie langs het hek rent. Wat een jachtinstinct.. als ze hadden gekund was Senn er iig niet meer geweest. Snel naar Stoffel, inmiddels hun mascotte geworden. Stoffel is een Honeybagger die ooit gered is en altijd probeert te ontsnappen en vaak nog lukt ook hahaha. Hij heeft inmiddels een hele eigen productie lijn aan artikelen. Onder de indruk van alles vertrekken we. Lekker lunchen bij onze villa en de rest van de middag zwemmen en relaxen!
Villa dag 4: We zetten geen wekker, maar zijn redelijk op tijd wakker. We zouden de boat cruise gaan doen maar besluiten toch de Panorama Route te rijden. We bezoeken de 3 rondavels ( prachtig), de potholes en gods window. In 2010 was dit alles nog gratis maar onder het mom van de community steunen moet je ineens overal entree geld betalen. We lunchen bij Harrie Pancakes en maken het rondje terug over een zeer slechte weg met heel veel potholes en allemaal townships. Het is vrijdag en dat betekent dus weekend! En dat betekent heeel druk!!! Opvallend is dat je in de hele grote steden geen blank persoon ziet. Ook de grotere shopping centers zijn bezaaid onder zoals ze het hier noemen in het Afrikaans kleurlingen. Nu weten we wel dat het grootste gedeelte van de bevolking in Zuid-Afrika gekleurd is, maar dit valt toch wel behoorlijk op. We eten 's avonds weer bij de Hat & Creek en komen met een koppel in gesprek waar we uiteindelijk de hele avond mee vullen. Zei is van origine Afrikaans en hier opgegroeid en hij is Engels. Ze hebben elkaar ontmoet 16 jaar geleden in Groningen. Het is interessant om de verhalen te horen, als wij besluiten voor een cola zero ipv wijn te gaan als laatste drankje zijn ze verrast. Je mag hier gewoon rijden met drank op, kom je politie tegen zorg dan gewoon dat je 200 rand in je portemonnee hebt. Zeg sorry...zal het nooit meer doen en opgelost. Ze verteld ook dat, dat vaak de reden is dat mensen dan heel langzaam rijden (waar je 80-100 mag, rijden ze 30).. Weten we dat ook weer. Om 22.30 is het nog steeds een heerlijke 30 graden en Nova en Senn vermaken zich ultiem in de speeltuin. Heerlijk dagje was dit weer!
Villa dag 5: Ik en Nova gaan vandaag paardrijden! Michel en Senn hebben mountainbikes gehuurd en gaan op de estate samen de buurt verkennen. Op de estate waar we verblijven hebben ze wild rondlopen, wie weet wat we gaan zien! Het is warm vandaag…33-35 graden. Heerlijk! Nova en ik krijgen beiden een wit paard, de lieve gids Paula voorop, Nova met Timmie in het midden en ik sluit de rij. Het gaat best soepel…de eerste 30 minuten. Hierna verkrampt met name mijn rechterbeen al snel.. bij iedere poging dat ik het maar beweeg schiet de kramp er nog verder in whahaha. Dat betekent 2 uur blijven zitten zoals ik zit🤣🤣🤣. We komen vrij snel heel dichtbij veel Giraffen tegen, hierna nog verschillende hertensoorten en zebra’s! Super tof!! Ook zien we de sporen van de fietsen van Michel en Senn.. en jahoor! We spotten ze.. heel leuk. Hierna komen we ook de sporen van Hyena’s en Luipaarden tegen. Maar we zien ze jammer genoeg ( of toch niet) niet. Na 2 uur moeten ze me nog net niet van het zadelafpulken… met name mijn rechterbeen vol in de kramp. Dat arme paard.. al 2 uur lang mijn gewicht gedragen en het is nog niet van me af! Hahaha
Terug bij de villa relaxen en in de avond uit eten. Het start rustig tot Senn Nova een flinke duw geeft van de redelijk hoge glijbaan. Ze naar beneden kukelt en zich flink bezeerd. Thuis maar het EHBO koffertje openen. We houden het dit keer klein en zijn ruim optijd terug bij de villa. Morgen vroeg op!
Villa dag 6: vandaag de wekker voor de allerlaatste keer om 5 uur! Een morning game drive…we rijden met eigen auto naar de ingang ( dachten we) maar moeten met de game wagen nog een stuk rijden. Rete koud 🥶 komen we bij de ingang aan van pride land Safari’s. Er zit nog een Nederlands gezin met 2 pubermeiden die hun allereerste game drive ooit maken en geen idee hebben wat dit überhaupt betekend. En wij dan met onze laatste en de kids duidelijk meer weten dan de gids die ons rondrijd. Aan deze kant van het park zijn het meerdere privé reservaten waarbij er geen hekken staan en de dieren vanuit Kruger National Park álle privé parken kunnen doorkruisen. Maar de wagens mogen dat niet. Op de website staat dit park goed omschreven. Maar in werkelijkheid is het een hoekje van 2000 hectare zonder water en we zien op 5 verdwaalde olifanten en 3 giraffen na zien we vrijwel niks. Wat een blamage/tegenvaller enzovoorts.. snel ontbijten bij het plekje waar ik heerlijke chai latte coffee (neem t mee naar werk!!) gekocht heb. Senn crosst zich rot op een baby scootertje en hierna gaan we snel naar de villa. We relaxen de hele dag aan het zwembad, eten afhaal pizza en sushi en dit in het gezelschap van Nyala’s. Senn is zo rustig en zacht als er beesten zijn en kan in zijn eentje minuten er naast zitten. Op een gegeven moment komt het Nyala vrouwtje zelf even ruiken aan Senn. Bijzonder!!! Hij wil dit ook bij het mannetje, maar dat mag niet van mij in verband met die grote hoorns. We kijken een film op Netflix en duiken vroeg ons bed in! En eindelijk heb ik eens een goede nacht! Tot 5 uur , het waait stevig en dat ding op het dak laat weer flink van zich horen! Om 7 uur zijn we klaar voor vertrek, maar we ontdekken een zachte achterband! Shit… snel naar de Dunlop en de vrouw die de toko beheerst sommmeert 1 van de personeelsleden hard door te werken. We moeten namelijk een vlucht op Johannesburg halen naar Kaapstad en dat is nog een flink stuk rijden!
De jongen die ons helpt checkt netjes alle banden, we geven hem 100 rand (5 euro) als beloning. Een kleine tip geven hier is normaal. Maar normaal is 2-5 rand. De glimlach van deze jongen is gigantisch.. hij doet alsof hij zijn hoofd afveegt met de 100 rand en alle collega’s zijn duidelijk jaloers. We moeten er hard om lachen! Hij heeft t verdiend want we komen optijd voor de vlucht! Op naar Kaapstad!
Oja nog even een grappige toevoeging: Als er iemand B&B vol liefde kijkt, herkennen jullie haar vast wel op de Foto! We herkenden haar van het intro filmpje. Het leuke is, dat we de eerste Nederlanders zijn die Mirjam herkenden sinds ht programma gestart is. Ze vond het zelf dus ook hartstikke leuk! Nova heeft nog geen idee, maar we kijken het programma in Nederland nog wel even terug!
Wat een leuk geschreven verhaal weer Leonie, zo uitgebreid vertelt allemaal, top 👍👍
Wat een geweldig verhaal weer Leonie top hoor👌🙋♀️
Weer een mooi verslag van jullie reis
Geweldig weer..en een uitgebreid verslag van de afgelopen dagen...
Ook wij worden zo beetje educatief onderwezen😉Hoop dat jullie laatste week ook weer paar avontuurtjes oplevert.
Wat heerlijk om jullie avonturen te lezen!😊
Geweldig verhaal, weer leuk om te lezen Leonie 👍😘
Jeetje wat een verhaal zo knap dat er zoveel tijd aan besteed Leo 👌👌